Teksten en toespraken

Veel van wat een geestelijk verzorger doet is luisteren naar verhalen en proberen opnieuw woorden (en andere vormen van expressie) te zoeken bij nieuwe gelegenheden. Andere vormen van expressie zijn muziek, bewegen, of schilderen bijvoorbeeld. Of het bedenken en uitvoeren van een ritueel, een betekenisvolle handeling. Maar vaak zijn mensen ook op zoek naar woorden. Wat kan ik zeggen, hoe kan ik het uitdrukken, wat wil ik zeggen en hoe doe ik het?

Wil je je personeel toespreken, of wat zeggen bij een uitvaart? Of bij een jubileum of een trouwerij? Of wil je een politieke toespraak houden, of moet je een inleiding houden, of een presentatie geven? Tegenwoordig wordt veel verwacht van ‘plaatjes’ bij de ‘praatjes’. Dat is niet onbelangrijk. Maar meer en meer komt er ook weer aandacht voor de woorden. Wat zeg je, en hoe zeg je het? De helft is de tekst, de andere helft is je houding. Komt het van binnenuit, is het van je zelf, of sta je maar iets ‘op te lezen’ of ‘aan elkaar te praten’?

Wil je meer poëtisch of wil je meer zakelijk iets naar voren brengen bij een speciale gelegenheid? Graag help ik je om de juiste woorden te vinden bij de juiste gelegenheid en te kijken naar de manier waarop je het naar voren zou kunnen brengen.